11 Şubat 2015 Çarşamba

Kış Aylarında Seyahat Edenler Nasıl Giyinmeli?

Güneşin çok yakmadığı, rüzgarın tatlı tatlı estiği aylarda keten bir şort,  bir  t-shirt ve parmak arası terlikle tatile gitmeyi kim sevmez ki? Keyif sürmenin ve çantaların dayanılmaz hafifliği özellikle uzun süre seyahat edenlerin arayıp da bulamadığı şeydir. Bahar ve yaz aylarını bu nedenle çok severiz. Peki ya kışlar? Bazen öyle zaman gelir ki kış kıyamette bırakın tatile gitmeyi evden bile çıkmak istemez insan. Dışarıdaki soğuğun iliklerimize kadar işleyecek olması fikri bile korkutur bizi. Sıcacık evimizde, ayıcıklı polar battaniyemizin altında ya da kalorifer peteğinin yanında daha mutlu olacağımızı düşünmez miyiz? Ancak doğru giyinme yöntemi ile kış aylarındaki seyahatleri de keyifli anlara dönüştürebilir,  -40 derece soğuğun olduğu ülkelere yolculuk yapsanız dahi mutlu bir şekilde yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz.  Nedir bu doğru giyinme yöntemi? Aşağıdaki fotoğrafta dizilen kıyafetleri sırayla inceleyelim şimdi. 



Soldan sağa, önce içlikle başlayalım. İçlikler alt ve üst olmak üzere iki kısımdan oluşur. Eskiden dedelerimizin babalarımızın pantolon içine giydikleri ve bizlere mizah malzemesi olan beyaz içlikler, şimdilerde daha modern görüntüsü ile kış aylarında hayat kurtaran birer parçamız haline gelmiştir. Özellikle yüksek irtifa dağcılarının tercih ettiği bu ince, nefes alabilen ve vücut ısısını stabil tutmaya yarayan içlikleri, bizler de soğuk havalarda veya soğuk memleketlere yapacağımız yolculuklarda yanımıza alınacaklar listesine ekleyebiliriz. 

Gelelim ikinci katmana. Polar sizi sıcak tutan bir ara katmandır. Doğru giyinme yönteminde içlikten sonra önü fermuarlı bir polar giymek sizi hem sıcak tutacak hem de yürürken terlediğinizi hissettiğinizde, montu çıkarmak yerine, sadece poları çıkarıp yolunuza devam etmenize imkan sağlayacaktır. Alt kısımda, su ve rüzgar geçirmeyen bir pantolon giymek, içliğinizle birlikte -15 derecelere kadar rahat etmenizi sağlar. Buradaki püf nokta rüzgarı ve suyu geçirmemesidir. İçliği giyip, üzerine jean gitmeyi tercih ederseniz, çok soğuk ve yağmurlu havalarda istediğiniz performansı alamazsınız. 

İçliği giydik, üzerine polarımızı geçirdik. Sırada montumuz var. Mont seçimi içlik ve polar seçiminden çok daha önemli bir husus. Doğru şekilde seçilmiş bir mont, yıllar boyu size yolculuklarınızda eşlik edecek  bir yol arkadaşınız olabilir. Tabi ki dikkat edilmesi gereken bir çok değişken var. Faaliyet amacınıza uygun olması gerek tercihinizin. Hafif, su ve rüzgar geçirmeyen ultra dayanıklı bir mont tercih etmek başlıca kriterleriniz arasında olmalı. Bazı ünlü outdoor spor markaları bir çok alternatif sunuyor bu konuda. Gideceğiniz yerde hava -20'nin üzerindeyse, ikinci kat pantolonun üzerine bir de kayak pantolonu giyerseniz, değil kar, fırtına gelse hissetmezsiniz. 

Gelelim diğer aksesuarlara. Bunlar sırayla bere, polar boyunluk, termal eldiven, kayak eldiveni(opsiyonel), pamuklu, nefes alabilen çorap, termal çorap ve son olarak da su geçirmeyen sırt çantanız. Çok soğuk ve rüzgarlı havalarda yüz maskesi de kullanmayı tercih edebilirsiniz ayrıca. 

İşte hazırsınız. En kötü şartlardaki soğuk havalar bile artık dışarıda olmanıza, seyahat etmenize engel değil. Önemli olarak kendinizi nasıl buna hazır hale getirdiğinizdir. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder