24 Şubat 2015 Salı

Dünyada Kaç Ülke Var


???


Aslına bakarsınız bu gerçekten tartışmalı bir konu. Tam olarak kimse bu soruya net bir cevap veremiyor.  Bu sayı ülkelerin dış politikaları ile bağlantılı olarak ülkelere göre değişiklik gösteriyor çünkü. Birleşmiş Milletler yetkilileri bile yaptıkları açıklamada dünyada kaç ülke olduğunu bilmediklerini söylemişlerdir. Buna sebep olarak ise belli bir ülke tanımının olmayışını gösterirler.
Birleşmiş Milletler’e üye olan 193 ülke var.
Uluslararası Futbol Federasyonu’na (FIFA) kayıtlı ülke sayısı: 208
Uluslararası Basketbol Federasyonu’na (FIBA) kayıtlı ülke sayısı: 213
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) kayıtlı ülke sayısı: 194
Dünya Ticaret Örgütü’ne (WTO) kayıtlı ülke sayısı: 160
UNICEF’e kayıtlı ülke sayısı: 190
(UNICEF’in aktif olmadığı ülke sayısı: 9  Bahamas, Brunei Darussalam, Cyprus,    Latvia, Liechtenstein, Malta, Mauritius, Monaco, Singapore)
Dünya Bankası‘na üye ülke sayısı: 188

Uluslararası ortamda tanınan ancak Birleşmiş Milletler'e üye olmayan ülkeler ise;
·1971'den itibaren Birleşmiş Milletler'e üye olmayan; ancak uluslararası hukuk ve Montevideo               Konvansiyonuna göre devlet olarak tanımlanan ülke: Çin Cumhuriyeti (Tayvan)

·Birleşmiş Milletlerin 46 üyesi tarafından tanınan; fakat Birleşmiş Milletler tarafından tanınmayan     ülke: Sahra Arap Demokratik Cumhuriyeti (Batı Sahra)

·Birleşmiş Milletlerin 91 üyesi ve Çin Cumhuriyeti tarafından tanınan ülke: Kosova

·Türkiye dışında herhangi bir Birleşmiş Milletler üyesi tarafından tanınmayan ülke: Kuzey    Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (Kıbrıs)

·RusyaVenezuela ve Nikaragua dışındaki Birleşmiş Milletler üyeleri tarafından tanınmayan  ülke: Abhazya (Gürcistan) ve Güney Osetya (Gürcistan)

·Birleşmiş Milletler'in hiçbir üyesi tarafından tanınmayan fiilen bağımsız ülkeler: Dağlık Karabağ Cumhuriyeti (Azerbaycan), Transdinyester (Moldova), Somaliland (Somali)

Sanırım bu soruya verilebilecek doğruya en yakın cevap 200 civarında gibi yuvarlak bir rakam olabilir. 

 *Yukarıda belirtilen kuruluşların bildirdiği kayıtlı ülke sayıları, aşağıda linkleri verilen adreslerden güncel olarak teyit edilmiştir. 23.02.2015







Kaynaklar:







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder