16 Şubat 2015 Pazartesi

Dünyadaki En İyi Festivaller ve Karnavallar

Dünyanın bir çok ülkesinde çeşitli festival ve karnavallar düzenlenmektedir.  Her birinin farklı çıkış amacı olmasına rağmen, zaman içinde eğlencenin ön plana çıktığı, diğer ülkelerden gelen katılımcıların da sayesinde daha da renklenen birer görsel şölene dönüşmüşlerdir. Sizler için hazırladığım bu listede, hem popüler olan festival ve karnavallara hem de ülkelerin eğlence anlayışlarına göz gezdireceğiz.
 
Carnavele Di Venezia, İtalya: 1268′den itibaren kutlanan Venedik Karnavalı’nın temeli aslında Pagan kültüründe baharı karşılamaya dayanıyor. Zaman içerisinde yasaklanan karnaval, 1979′dan beri her yıl kutlanıyor. İlk kutlanmaya başlandığı zaman sosyal sınıf ayrımlarını ortadan kaldırmak için kullanılan maskeler, şimdi Venedik Karnavalı’nın vazgeçilmezi haline gelmiş durumda… Festival boyunca Venedik’in meşhur San Marco meydanında ortaçağ eğlencelerini anımsatan gösteriler, canlı heykeller ve çeşit çeşit maskeler takan onlarca insan görebilirsiniz. Geçmişten günümüze ulaşamamış olan bazı ilginç gösteriler de var. Bunlardan benim en çok ilgimi çekeni “Uçan Türk” gösterisi. Efsaneye göre 1500 yılında bir Türk akrobat Venedik limanına demirli bir geminin kampana direğinden St.Mark kilisesinin çan kulesine kadar bir dengeleme çubuğu yardımıyla ipin üzerinde yürümüş ve bu gösteri 1759 yılında yaşanan bir kazaya kadar her yıl aynı isim ve farklı şekillerde gerçekleştirilmiştir.
Venedik Karnavalı (kaynak: www.yenbaet.com)
 
Carnaval, Brezilya: Rio Karnavalı, yeryüzündeki tüm karnavalların anası, ölmeden önce yapılacaklar listesinin vazgeçilmezidir. Güzel ve çılgın Rio de Janeiro şehri karnavalla birlikte sayısız eğlence vaat eder: Samba dansçıları, rengarenk sokakları, capcanlı ortamı ve sizi içine çeken samimi sıcaklığıyla bir de bakmışsınız kapılıp gidivermişsiniz. En renkli kostümler ve en iyi dans figürlerinin sergilendiği Sambodromo'daki devasa şovda, şehrin Samba okullarının dans ekipleri yarışarak, muhteşem danslarını muhteşem bir performansla sergilerler. Festival zamanı Rio, yaklaşık bir milyon turiste ev sahipliği yapar. 13 Şubat’ta başlamış olan festival, 17 Şubatta son bulacak.
Rio Karnavalı (kaynak: atelier-de-femme.over-blog.com)
 
Diwali, Hindistan:" Işık Festivali" anlamına gelen ulusal bir festivaldir. Ekim veya Kasım ayında yapılır ve 5 gün sürer. Hindistan'daki tüm din ve mezhepleri birleştirir. Karanlığa ve kötülüğe karşı tüm ülke mumlar ve lambalar yakar. Herkes yeni kıyafetler alır, şekerler değiş tokuş edilir, husumetler ve küslükler geride bırakılır. Hindistan'ın tadını çıkarmak için en iyi zaman kuşkusuz Diwali zamanıdır.

Diwali ( kaynak:www.volunteerworkindia.org)

La tomatina, İspanya: Bunol şehrinde Ağustos ayının son Çarşamba günleri yapılır. Her yıl on binlerce insan La Tomatina festivali için Bunol'de buluşur ve birbirlerine domatesler ile saldırır. Tüm şehrin kırmızıya boyanması 1 saatten az bir süre içerisinde gerçekleşir.Hafta boyunca süren festivalde müzikli eğlenceler, geçit törenler, danslar ve havai fişek gösterileri düzenlenmektedir. Domates savaşının yapılacağının günün önceki gecesinde katılımcılar arasında İspanyol yemeği olan "Paella" yarışması düzenlenir.Bu festival şehrin azizi Luis Bertran ve Korunmasızların Tanrısı'nın annesi olan Hz. Meryem için yapılır.

La Tomatina Festivali. (kaynak: www.latomatina.org)

 
Kanamara Matsuri, Japonya: Kawasaki şehrinde 31 Mart - 1 Nisan günlerinde yapılır. 17. Yüzyıldan beri doğurganlığı kutsamak adına yapılan bu festival günümüzde AIDS'e yardım için para topluyor. Festival boyunca her yerde penis şeklinde heykeller, penis şeklinde şekerleri yiyen insanlar görebilirsiniz.
Kanamara Matsuri Festivali ( kaynak wcheryl.blogspot.com)
 
 

St. Patrick’s Day, İrlanda: Geleneklerini yaşatmak ve zengin kültürlerini dünyaya tanıtmak isteyen İrlandalılar, “17 Mart'ta Herkes İrlandalı”  sloganıyla, yalnızca İrlanda kökenlileri değil, kendilerini bu topraklara ve kültüre yakın hisseden herkesi St. Patrick Gününü kutlamaya davet ediyor. İrlanda’da her yıl geleneksel olarak kutlanan St Patrick Günü bu yılda 17 Mart’ta kutlayacak. Görkemli kutlamalara sahne St. Patrick Günü Başkent Dublin her yıl karnaval havasına dönüştürüyor. Festivale bir çok ülkeden yabancı turistler akın ediyor. Taksim’de bulunan Irısh Pub’larda da bu tarihlerde kutlamalar yapılıyor.

St Patrick's Day (kaynak: www.londonperfect.com)

Dia de Muertos, Meksika: 1-2 Kasım Meksika'nın "Ölüler Günü"dür. 2 gün süren bu festivalde, ölen kişilerin akrabalarıyla tekrar bir araya geldiğine inanılır. Mezarlıklarda partiler yapılır, insanlar ölüm çağrıştıran kostümler giyer. Bu festival ölüm ile ilgili tüm tabuları yıkar, insanları ölüm ile barışık hale getirir.

 
Ölüler Günü  (kaynak:www.beyonddracula.com)
Mardi Gras, Amerika: Şişman Salı manasına gelen Fransızlarca benimsenmiş bir tür katolik adetidir. Lent olarak adlandırılan ve Hristiyanların 40 gün boyunca alkol, tatlı ve hayvani gıdalar yemeyerek geçirdikleri büyük perhizden önce son bir defa bu tip zevkleri ve ürünleri tatmak için yiyip içtikleri bir tip bayramdır. Ancak günümüzde Mardi Gras, New Orleans tarzı ile dünya çapında bir festival olarak kutlanır. Tahminen zamanında bu geleneği Fransızlar orijinal hali ile New Orleans’a getirmişlerdir ancak geçen zaman içinde bu bayram, yerini içki ve çıplaklığın olduğu bir tür festivale bırakmıştır. Ocak ayı başında New Orleans'da yapılır ve insanların birbirine verdiği boncuk kolyeler ile ünlüdür. Boncuk kolye verdiğiniz bir bayan eğer şanslı iseniz size göğüslerini gösterebilir. 
Mardi Gras Festivali (kaynak publicwallpapers.org)
 
Il Palio, Italya: Siena şehrinde Temmuz ve Ağustos aylarında kutlanır. Del Campo meydanında at yarışları ile başlayan festival boyunca Siena ve komşu şehirlerin en iyi at binicileri çeşitli geleneksel yarışmalarda birbiriyle yarışır.
Il Palio (kaynak:it.ibtimes.com)
 
 
Semana Santa, Guatemala: Antigua şehrinde Paskalya zamanı yapılır. İsa heykelleri, meyve ve çiçeklerle kaplı şehir sokaklarında gezdirilir, İsa'nın yargılanması çarmıha gerilmesi tüm detayları ile canlandırılır. Kutlama ve anma törenlerinin kalabalıklığı ve insanların kendini adamışlığı karşısında her dinden kişi hayrete düşer.
Semana Santa (kaynak:www.destination360.com)
 
Burning Man, Amerika: Nevada eyaletinin Black Rock City şehrinde Ağustos ve Eylül ayında yapılır. 1 hafta süren bu festivalin tam olarak amacı ve nereden çıktığı bilinmese de ilginç bir festivaldir. Festivale katılan herkesin bir katkıda bulunması beklenir. Festivalde herhangi bir şey satılmaz, katılımcıların bir şeyler getirmesi ve değiş tokuş etmesi beklenir. Sonunda da on binlerce kişinin önünde dev bir tahtadan heykel yakılır.
 

Burning Man (kaynak:darkroom.baltimoresun.com)

 
Notthing Hill Karnavalı, İngiltere: Londra'nın en büyük kutlamasıdır. Tarih olarak karnaval sezonuna denk gelmese de, İngilizlerin kendilerine münhasır olma durumları bunu mazur gösterebilir. Kesinlikle devasa boyutta olan Notting Hill Karnavalı, başkent Londra'nın Karaipli eşrafının düzenlediği bir kutlamadır. Karnavala katılan 2 milyon insan, Doğu Londra sokaklarını işgal edermişçesine, kulakları zonklatan müzik sistemlerinden yayılan hareketli müzikler eşliğinde dans edip, 2 günde milyonlarca tavuk yemeği tüketilir.

Notthing Hill Karnavalı (kaynak: www.wearebang.com)


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder