18 Şubat 2015 Çarşamba

Dünyanın Yeni Yedi Harikası


Bir önceki yazımızda Dünyanın eski diye tabir edilen yedi harikasından bahsetmiştik. Bu yazımızda ise Dünyanın yeni yedi harikasını inceleyeceğiz.  2005 yılında “Dünya yeni yedi harikasını seçiyor” sloganıyla “New7Wonders” adlı organizasyon Dünya üzerinde 100 milyon kişinin katıldığı, 6 yıl süren ve Temmuz 2007’de sona eren, cep telefonu ve internet yoluyla yapılan bir anket sonucunda Dünyanın yeni yedi harikasını seçmiştir. UNICEF bu seçilmiş harikaları herkes kendi ülkesindeki yapıyı oylayacağından ve tamamen kişisel görüşlerden oluştuğu için tanımadığını ve geçerli olanın değişmediğini dile getirmiştir. Gelin şimdi seçmelerde aralarında Ayasofya Cami’sinin de bulunduğu 21 aday arasında seçilen yedi yeni harikayı inceleyelim.

1) Petra Antik Kenti
 

Petra Antik Kenti MÖ 400 ile MS 106 yıllarında Nebatiler tarafından krallarının ölümü sonrasında gömülmesi için kral mezarlığı amacıyla yapılmıştır. Yunanca Taş anlamına gelen Petra Antik Kenti’nin içerisinde tiyatro, tapınak, ev ve bir takım yapılar bulunmaktadır. Roma dönemi içerisinde yapılan amfi tiyatro en çok bilinen yapılardan birisidir.  Ürdün’de bulunan bu antik kent, 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültürel Mirası listesine eklenmiştir.

2) Çin Seddi
 

Çin Seddi M.Ö 403 ve 201 yılları arasında 20′den fazla ayrı krallık tarafından temeli atılmıştır. Çin Seddi önceleri krallıkların kendilerini korumak amaçlı inşa ettikleri küçük sınırlar idi. Qin, Zhao, Yan krallıkları ise XiongNu, DongHu, LinHu, Hiung-nu’ların yaptığı saldırıları durdurmak ve aynı zamanda ülkenin sınırlarını korumak amacıyla Çin Seddi’nin temeli sayılabilecek savunma surlarını inşa ettiler. Çin’in ilk imparatoru Qin Shi Huang bu alan içerisine boydan boya güçlü ve geçilmez bir savunma duvarı inşa etmeye karar verdi. Bu inşanın amacında tarihçiler birçok görüş belirtmiştir.  Bunlardan en bilineni ise kuşkusuz Çin’e karşı savaşan başta Hun Medeniyeti kabileleri olmak üzere Türk boylarının saldırılarını pasifleştirmektir. 1986 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine eklenen Çin Seddi’nin toplam uzunluğu, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Kültürel Miraslar İdaresi ile Devlet Ölçme ve Haritalama Dairesi’nin 18 Nisan 2009 tarihli açıklamasına göre 21.196  kilometredir.

3) Kurtarıcı İsa Heykeli (Cristo Redentor)

 

Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde Tijuca Milli Parkı yukarısında ve Corcovado Dağı üzerinde yer alır. Kurtarıcı İsa heykeli aynı zamanda Rio de Janeiro simgesi halindedir. Heykel tasarımının fikri Oswald’a ait olup Paul Landowski adlı heykeltıraş tarafından Brezilya’nın 100. Yılı şerefine yapılmış,  9 yılda tamamlanan heykel 12 Ekim 1931 tarihinde resmi törenle açılmıştır. 30 m boyu (baş bölgesi yalnızca 3,75 m) olan heykel 8 m yüksekliğindeki bir kaide üzerinde durmaktadır. Heykel 1.145 ton ağırlarındadır. Ayrıca heykelin kollarının açış uzunluğu 28 metredir. Heykelin başı ve kolları Fransa’da özel olarak yaptırılmıştır. Heykel yerden oldukça yüksekte olduğu için doğanın vereceği tahribatlara karşı dış cephesi özel bir madde ile korunmaktadır.

4) Machu Picchu Antik Kenti

 

Peru Cumhuriyeti sınırları içeresinde olan And Dağları’nın zirvesinde Urubamba vadisi üzerine Amerika keşfedilmeden önce en büyük İmparatorluğa sahip olan İnka’lılar tarafından 1450’li yıllarda yaptırılmıştır. Kuşkusuz ki Machu Picchu Güney Amerika kıtasının en fazla ziyaret edilen yeridir. Günlük ortalama 2000 kişi ziyaret etmektedir. Antik kent, aktif olduğu dönemde nüfusu 100′den fazla olduğu bilinmektedir. 1912 ve 1913 yıllarında Bingham, şehri ortaya çıkarmıştır. 1915′de Machu Picchu araştırma kitapları yayınlanmış ve National Geographic dergisinin Nisan 1913 sayısı ile Machu Picchu meşhur olmuştur. Şehir aynı zamanda bir başka Dünya Harikası Petra ile kardeş şehirdir.

5) Chichen Itza Piramidi
 
“Çiçen İtza” diye okunan ve Meksika’nın Yucatan Yarımadası’nda bulunan piramit, bir maya kentinde bulunur ve Yucatan’ın dinini merkezi sayılmaktadır. Mayaların mimari ve kültürel olarak bütün özelliklerini taşır. Mayalar piramidi astronomi ve matematik bilimi ile sistemli bir çalışma yürütmek amacıyla bu piramidi yapmışlardır. Kristof Kolomb öncesi dönemde kurulmuş olan piramit günümüzde Meksika’nın en çok ziyaret edilen ikinci arkeolojik sit alanı olma özelliğine sahiptir. Piramit 24 metre yüksekliğinde olup, en ilginç özelliklerden bir tanesi de günümüzde kullandığımız bir yıl gününü bize açıklamasıdır. Öyle ki 4 cephesinin her birinde 91 basamak bulunur. 91×4 = 364 eder ki tepedeki düzlüğü de +1 olarak eklediğimizde 365 günü bulmuş oluruz.

6) Colosseum
 

İtalya’nın başkenti Roma kentinde bulunan Roma halkını eğlendirmek amaçlı Gladyatör dövüşleri ve çeşitli gösterilerin yapıldığı Flavianus (Yapı flavium uygarlığı döneminde inşa edildiği için bu uygarlığın adını almıştır.) amfiyatro, arenadır. Kolezyum’un asıl adı Arena’dır ancak daha sonraları girişinde bulunan heykelin ismiyle anılmaya başlanmıştır. Günümüzde deprem dolayısıyla hasar görmüş ve taşları çalınmıştır. Arena dönemin usta komutanı Vespasianus tarafından İ.Ö 72 yılında yapımında yapımına başlanmış, 152 yıl sonra M.S 80 yılında tamamlanmıştır. Roma İmparatorluğu’nun sembolü olarak görülen Colosseum bugün Roma’da en çok turist çeken mekanlarından biri olmuştur.

7) Tac Mahal
 

Hindistan’da 332 yıl hüküm süren Babür İmparatorluğu’nun 6. hükümdarı Dünyanın Şahı olarak adlandırılan Şah Cihan tarafından yaptırılmıştır. Şah Cihan’ın karısı Mümtaz Mahal 14. çocuklarının doğumu sırasında ölür. Bu ölüm sonrasında kendisini mimariye verip karısı için 1632 yılında Tac Mahal’in temelini atmıştır. Mimari yapıt tarihe aşk için yapılmış en büyük ve en güzel anıt olarak anılır. Nehir Hindistan’ın Agra şehrinde bulunan Yamuna Nehri kıyısında bulunmaktadır. Hindistan’ın en fazla turist çeken ve sembollerinden bir tanesi haline gelmiş Tac Mahal, Türk-İslam Mimarisinde en önemli yapıtları arasında yer almaktadır. 1983 yılından beri Tac Mahal UNESCO Dünya Miras Listesi içerisinde yer almaktadır.
 
 
 
 

             http://www.sevenwondersworld.com/
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder